söndag 11 januari 2015

Albrunna strandskog

Gårdagens storm har övergått till friska vindar. För att se hur det var på västra sidan av ön
så åkte vi till Södra bruket i Degerhamn. Där gick vågorna fortfarande höga.


Vi parkerade och startade vid ruinen av den gamla alunfabriken. Här jobbade under 1800-talet mer 300 personer.

Söderut från skorstenen har det tidigare gått en mycket fin promenadväg längst stranden till Albrunna. Den har ibland följt stranden och ibland inne i den täta strandskogen.
Nu har någon eller några fått för sig att det ska bli en cykelled från norr till söder på Öland för att locka turister. Det innebär att man bygger en ny asfalterad cykelväg 5-10 m vid sidan av den väldigt sparsamt trafikerade väg 136 från Södra Möckleby till avfarten till Södra bruket. Totalt är säkert denna del av cykelleden flera km lång. Sedan drar man en mer eller mindre rak grusväg genom det som tidigare var en vacker strandskog och kallar det cykelled.
Tidigare såg promenadstigen ut så här när den vindlade sig fram.

Nu ser den ut så här, dvs en traktorväg längs en stenmur. Kan det bli mer öländskt, det kommer säkert att locka många turister.
Här kan man se den gamla stigen och den nya traktorvägen samtidigt.
Fler bilder från skövlingen finns också på Alvarsamt/Ölands svunna Amazonas

Jag gick in på projektets hemsida och kunde där läsa att kostnaden för hela projektet är ca 90 Mkr men man ska ju locka turister hit så det blir vinst av projektet. Ett tips om man vill spara pengar så går det en rak traktorväg söderut från vår by, med en stenmur på ena sidan, och man kommer halvvägs till Eketorps borg dit många turister söker sig.
Det vore bra att använda redan färdiga vägar för nu misstänker man att vägen kommer att fortsätta genom Albrunna lund med den fridlysta Arontorpsrosen.
Dessutom kunde jag läsa att man lagt en VA-ledning under traktorvägen. Jag hoppas att VA-utbyggnaden på östra sidan dröjer för annars får vi väl en rak traktorväg genom Mellstabylund och alla olika lövträd som finns där blir massaved till pappersbruket i Mönsterås.

1 kommentar:

  1. Bra om cykelleden mellan Södra bruket och Albrunna. Dessvärre är skadan redan skedd. Nu gäller det att hålla järnkoll på nästa och nästa etapp...

    Staffanhälsningar

    SvaraRadera