onsdag 21 maj 2014

Ramslök

Har för några dagar sedan gjort en resa till Finspång för att rensa ut saker ur det hus vi har där inför en försäljning. Skillnaden mellan södra Öland och Finspång som ligger i norra Östergötland är slående inte bara vad gäller dialekten.
I Finspångs kommun finns minst 365 sjöar, det totalt dominerade trädslaget är gran och det finns minst 15 byar som är uppbyggda kring järnbruk förutom de byar som uppbyggda kring sågverksindustrin. På södra Öland finns eventuellt  1 sjö kvar om den inte också är igenvuxen, gran finns bara som prydnad i en del trädgårdar som ett exotisk inslag och det finns 1 industriort, Degerhamn med sin cementindustri. Det är ändå samma land och orterna ligger nära varandra som något 20-tal mil fågelvägen. Man kan då i dessa valtider fundera på vad är typiskt svenskt.
Resan söderut gick utmärkt även om jag fick bromsa för en älg i Mönsterås och en igelkott i Torslunda.
När jag tittade på växtligheten runt huset kunde jag konstatera att ramslöken blommar för första gången sedan vi satte plantorna för 3 års sedan. Även julrosen blommar fortfarande.

Även Stockrosorna växer kraftigt
För övrigt så tjattrar fortfarande starungarna i sina holkar och föräldrarna tror att om dom tjattrar i en buske en bit ifrån så drar de bort min uppmärksamhet från holkarna. Ute på alvaret så glider ängshöken fram 5 m ovanför stenmurarna och spanar efter byte om den inte blir bortkörd av en ilsken tofsvipa som vill skydda sina ungar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar