lördag 16 maj 2015

Mörbylånga torg

Konstrundan på södra Öland ledde oss till Mörbylånga. Mörbylånga har ett fantastiskt vackert torg. Söder om den stora Köpmannagatan finns en del av torget med sittplatser, en grön gräsmatta och en fontän.
Dessutom en staty av solmålaren Per Ekström som bodde och verkade på Öland. Per Ekströms ligger begravd på Segerstads kyrkogård.

Norr om den stora gatan finns ett kullerstenslagd del av torget och stora träd som ger svalka i solskenet.
I bortre delen av torget finns en korvkiosk som under lång tid har renoverats (stått tom). Det beror väl på att vår landshövding inte hunnit inviga den ännu. Han invigde ju för några dagar sedan en korvkiosk i Borgholm som bytt ägare.

För den som inte vet vad en landshövding är så: "Landshövdingen är regeringens företrädare i länet och utses ofta i ett sexårigt förordnande. Det kan förlängas om personen inte har uppnått pensionsåldern. En viktig uppgift för landshövdingen är att samordna den statliga verksamheten i länet. Landshövdingen ska även följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov." Direkt citat från Länstyrelsen.

Det ska bli spännande att se vilka beslut regeringen tar när dess företrädare har rapporterat om tillståndet i länets korvkiosker. Än mer intressant är samordningen av den statliga verksamheten, jag hoppas på Felix när det gäller ketchupen.

Trots att det var konstrunda så var torget och även den fina Esplanaden, som går från Kalmarsund upp till kommunhuset i Mörbylånga, nästan helt folktomma.

Var befann sig då människorna denna fina majdag? Jo det var många som var ute på alvaren och beundrade orkidéer. Så här såg det ut på Eriksöre alvar.

I närbild tillsammans med gullviva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar