tisdag 28 oktober 2014

Fasaner i Laxeby

När man åker till jobbet på Öland den här årstiden är det alltid en upplevelse. Resan började med en soluppgång över fälten mot Östersjön.


Eftersom det började bli ljust kunde jag notera många olika fåglar som var i gång att flyga till nya matplatser. Det var gäss, tranor och ett antal rovfåglar som var igång i gryningen. Mindre fåglar har jag svårt att identifiera från bilen. Vid de överkörda harar man ser längs vägen brukar kajor, kråkor, korpar och skator sitta och kalasa. De lämnar inte kadavret förrän man är riktigt nära. Det verkar som skatorna är de som väntar längst innan de flyger iväg.

Vid Alby passerade en ensam fasantupp över vägen och försvann sedan i gräset vid vägkanten.

Nära Laxeby, fortfarande på öns östra sida, fick jag stanna för en färggrann fasantupp och två yngre fasaner. De förstod inte att lämna vägen när det kom en bil utan de fortsatte att springa längs vägen alla tre. När tuppen förstod att bilen kunde vara farlig och inte tänkte ge upp sin del av vägen tog han till flykten med vingarna.Om fasaner flyger eller kastar sig upp i luften och flaxar häftigt med vingarna kan man fundera över, men försvann gjorde han. Ungarna fattade inte vad som hänt eller kunde inte flaxa iväg så de sprang fortfarande omkring på vägen. Samtidigt som det kommer en stor lastbil från andra hållet och saktar in dyker tre fasanhonor upp i vägkanten och då springer ungarna av vägen och in i det höga gräset tillsammans med honorna. Bättre fly än illa flaxa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar