söndag 25 oktober 2015

Vintertid

I dag eller snarare förra natten övergick vi till vintertid. För en månad sen så var det höstdagjämning då var dag och natt lika långa. Nu dominerar mörkret och kommer så att göra till vårdagjämningen i mars.
Detta mörker förstärks av att terrorister i Sverige anlägger bränder på hus som är tänkta som hem för asylsökande. Det sker på många olika platser i Sverige för att öka rädslan och osäkerheten. Dessutom så börjar även krönikörer som jag tidigare respekterat prata i termer om det kan finnas ekonomiska flyktingar i den grupp som nu kommer till Sverige och alltså borde vi kraftigt begränsa antalet flyktingar.

Det här sker alltså i landet som har hela sin industrialisering och välfärd att tacka invandringen för. Till exempel så byggdes hela metallindustrin upp på från 1400-talet och framåt av tyskar och valloner. Från 1800-talets mitt skedde också en stor ekonomisk flykt från Sverige till Nordamerika. Ett av vårt lands största skönlitterära epos heter Utvandrarna.

Då en av de största flyktingkatastrofer drabbar Europa och i Sverige bränns flyktingboenden så samlar regeringen till en blocköverskridande överenskommelse och inför tillfälliga uppehållstillstånd. För att minska krisen så debatterar man också huruvida rot- och rutavdraget ska öka eller minska.

Söndagens promenad på alvaret skedde dock i solsken. Marken var torr och fin att gå på och vi ackompanjerades av stora grupper av gäss som sa adjö till oss på sin väg mot södra Europa. Mot nordväst så flög ett par korpar över den gulnade björkdungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar