onsdag 25 maj 2016

Vattenbrist på Öland

Öland är just nu drabbad av en akut vattenbrist. Vi märker det framförallt genom att i det olika media pågår ett gediget arbete för att göra oss krismedvetna. Det kan handla om regndanser i kommunfullmäktige eller tv-inslag från skolor tex Elevernas kloka råd för att spara vatten. I för sig borde kunskapen om läget ha funnits tidigare och man satt in åtgärder för att lösa vattenfrågan. Nu verkar som att frågan hanteras som att någon har dragit ur proppen och det hade vi inte räknat med.

Jag har dock ett eget projekt som eventuellt kan lösa frågan. Jag har planterat små 50 cl petflaskor med lite vatten kvar och de börjar nu komma upp som 150-200 cl stora flaskor med vatten.
 
  Vi har provat några olika sorter och det verkar som Ramlösa från Skåne fungerar bättre än Loka från Bergslagen i den öländska myllan. När vi provade Evian från Frankrike blev inte alls lika stora flaskor som bilden visar.

Idag har vi även lagt fiberväv över kålplantorna.
 

Nu kan vi hoppas på vatten med kålsyra också.

Om man mot förmodan inte skulle lyckas med flaskodlingen kan man använda flaskorna som miniväxthus när man planterar ut pumpaplantor i den blåsiga öländska senvåren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar