lördag 21 oktober 2023

Havtornsskörd

 Den hårda ostliga vinden har börjat avta. De gäss som är på väg söderut har dock en väldig fart när de passerar över tomten. Regnet har också avtagit så att jag kunde plocka in potatis och färsk havtorn.


  


Det allvarliga läget i Sverige består fortfarande. Idag har partiledaren för Sverigedemokraterna uttalat att straffmyndighetsåldern borde sänkas till 13 år. Han ser inga hinder för att 13-åringar ska låsas in på livstid.


Han fick frågan utifrån det faktum att hjärnan inte är tillräckligt utvecklad hos så unga människor, och förmågan att se konsekvenser, ska det inte spela in här? Partiledaren svarade ”Nej, det tycker jag inte, det är inte den enskildes förmåga att se konsekvenser  som ska spela roll utan de konsekvenser som blir för andra människor som ska spela in här.”

Eftersom 13 år är en bra kompromiss enligt partiledaren så är det väl egentligen en ytterligare sänkning som partiet vill ha.


Förslag läggs från många håll om att öka strafflängden trots att det inte finns forskning som visar att kriminaliteten minskar på det sättet. Det är kanske ett sätt att säga att vi gör allt för att kriminaliteten ska minska. 


Man blir mörkrädd när det kommer förslag om att barn ska sitta i fängelse resten av sina liv. Barnens oförmåga att se alla konsekvenser för sitt handlande spelar ingen roll. Rädslan späds på att det inte kommer några protester på sådana här förslag vilket innebär att övriga partier, både regering och opposition, håller med .


Jag tycker att politiker ska säga som det är “barn ska kunna bli satta i fängelse resten av sina liv" och inte gömma sig bakom krav på sänkt straffmyndighetsålder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar