onsdag 25 oktober 2023

Grönhögen med storstadspuls

 Läser dagens tidning medan jag äter en frukost bestående av sylt av egenodlade fikon, havtorn och filmjölk.



Jag läser att 31 boende och sommarboende protesterar mot att det byggs åtta hyreslägenheter i Grönhögen på södra Öland. 


De protesterande skriver bland annat “Inte med bästa vilja kan man säga att en hyreskasern harmonierar med befintlig bebyggelse i Grönhögen. Ett grannskap som förvandlas från lugna villakvarter till komprimerad stadspuls riskerar att slå sönder den unika bygemenskap vi så högt värderar”.


Det är en intressant fråga som dyker upp, varför är man rädd för hyresgäster? För det kan inte vara att Grönhögen förvandlas till en storstad av åtta lägenheter även om man skriver så i ett överklagande av ett länsstyrelsebeslut. Jag utgår från att domstolar inte tar hänsyn till sådana påståenden.


Jag tycker det är synd att utvecklingen på södra Öland motarbetas av boende och sommarstugeägare i Grönhögen. Kommunen borde ta ett perspektiv för hela Sydöland. Jag kan tex tänka mig att det vore intressant med möjligheten att flytta till Grönhögen och en hyreslägenhet när man av olika skäl inte vill eller kan bo kvar i sitt hus i den södra delen av kommunen. 

Ett nätverk för södra Öland har startats med representanter från varje socken. Det gör också att risken finns att man utgår från den egna socknens behov och möjligheter, inte hela sydöland 


I styrdokumentet “Strategi för utveckling av södra Öland”

https://www.morbylanga.se/wp-content/uploads/2023/05/strategi-sydoland.pdf har kommunen bla denna utgångspunkt:

För att Sydölands befolkningsutveckling ska kunna vända är det mycket viktigt att det finns olika boendealternativ, arbetsmöjligheter och tillgång till både kommunal som kommersiell service på överkomliga avstånd och helst också lokalt


Som jag ser det behöver kommunen satsa på en levande landsbygd enligt styrdokumentet eller öppet säga att vi vill ha södra Öland för sommarboende och turister.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar