onsdag 1 november 2023

Priset vid pump

 Vi har en politikerkår som verkar ha helt övergett våra barn. Det är en politik som till alla delar gynnar kortsiktighet framför möjligheten för oss att leva i en anständig framtid. 


Det kommer utspel om lägre pris på bensin och diesel, vid pump, så att vi ska ha råd att fortsätta köra bil som som idag. Att detta leder till att klimatet förändras så att barnen inte kan köra på dessa vägar spelar ingen roll. Den modell som används för att priset ska minska är att sänka reduktionsplikten. Andelen biodrivmedel ska minskas från 30,5 till 6 procent. Vi ökar alltså medvetet fossilförbränningen. Dessutom har man sänkt skatten på bensin och diesel.


För att ytterligare förstärka förändringen så höjs energiskatten  med 10%. Det blir dyrare att använda el. Vi inför en omvänd grön skatteväxling.


Grön skatteväxling innebär att skatten höjs inom områden som innebär miljöförstörande utsläpp och sänks på sådant som är samhällsnyttigt. Skattetrycket ska alltså inte öka vid skatteväxling eftersom en skatt höjs och en annan sänks. Syftet med grön skatteväxling är både att styra samhället mot hållbarhet och se till att ”utsläppare” betalar för den miljöskada de orsakar. Man kan säga att det är en form av prissättning av miljöförstöring.


Varför man började prata om priset vid pump för ett år sedan är verkligen en intressant fråga. Var det för att förvirra, de flesta av oss köper ju bensin på en bensinstation. Jag har själv mer funderat på vad som menas med pris vid pump i stället för det faktum att man sänker skatten för den miljöförstörande bensinen och gör den extra miljöförstörande. 


För att ytterligare förstärka den omvända gröna skatteväxlingen motsätter vi oss att bygga vindkraftverk. Den kan förändra utsikten för dem som bor så nära vindkraftverken att man kanske kan se dem en klar och fin dag. I stället ska vi satsa på kärnkraft där vi är säkra på att barn och barnbarn får ta hand om det radioaktiva avfallet. Den radioaktiva strålningen syns ju inte heller så den finns kanske inte. 


En klassisk bensinpump på sydöstra Öland



Priset vid pump hos Be-Ges bensin (156 öre per liter)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar