tisdag 18 mars 2014

Att identifiera ovanliga fåglar

Det har blivit lite mycket skrivet om trädgårdsodling och redskap vid de senaste inläggen så jag får skriva något om fåglar också. Fast jag måste tillägga att jag har inhandlat en termometer för att kunna mäta den faktiska temperaturen i jorden. För 30 kr på Överskottsbolaget i Skogsby fick jag en alldeles utmärkt termometer.

De två senaste dagarna har jag från bilen kunnat se många fåglar som i medvinden över alvaret både flyger snabbt och avancerat. Specialisterna på konstflygning, tofsviporna, har verkligen gjort beundransvärda uppvisningar. Vem uppvisningarna är till för kan man göra olika tolkningar av. Jag tror att det är för att arbetspendlande bilister ska få en ännu trevligare resa till jobbet.
Vid Stenåsa såg jag sex stycken gäss flyga västerut med väldigt högfart i den kulingartade medvinden och upptäcka en lagom stort fält med mat och en vattensamling. Gässen gör en gemensam och elegant 180 graders sväng och gör en snygg landning i motvind.
Ormvråkarna har också tagit tillbaka ett antal av sina stängsel- och telefonstolpar från kajor och kråkor. Resorna har på det sättet blivit lugnare. Ormvråkarna har ett betydligt mer avvaktande och betraktande förhållningssätt till trafikanter än de mer rastlösa kråkfåglarna. Det gäller både ljud- och rörelsemönster.

På tvärvägen över alvaret från Degerhamn såg jag en av för min del årets första rariteter.
När jag åkt cirka 4 km österut så såg jag två bilar parkerade vid vägkanten. En av bilarna hade två av hjulen kvar på vägbanan den andra hade precis parkerat utanför de vita strecken. Det här ser lovande tänkte jag trots att klockan var ca 17.30. När jag kom närmare såg två personer vid bilarna och en tubkikare innanför de vita sträcken på vägen. Jag kunde konstatera att alla tecken på raritet som ger fetstil och VERSALER i artportalen Svalan Dagens fågel var uppfyllda. Det var dock ingen så stor raritet så den skulle få röd skrift i Svalan. När jag passerade bilarna såg en flock gäss cirka 100-200 m norr om vägen. Detta innebar ju att i flocken fanns åtminstone en mer ovanlig fågel.
När jag kom hem gick jag in i Artportalen och tittade på rapporterade fåglar på Öland. Jag kunde snabbt konstatera att Brandkronad kungsfågel var det inte för den skrivs med röd text men SPETSBERGSGÅS var skriven med svart, fetstil och versaler. Jag har sett min första även om jag inte vet var i flocken den var. När jag sedan tittade på vid vilken lokal gåsen var sedd stämde det exakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar