måndag 29 december 2014

Almérskorsningen i Björnhovda

Nu är julgröten är uppäten. Det som blev kvar  i skålen efter att tomten varit framme under natten  blev ett skrovmål för vår hund morgonen därpå.

Det finns flera intressanta saker att fundera på i dessa juletider. En är naturligtvis att tomtar är snälla och lämnar lite gröt kvar i skålen till behövande. De får nog gröt så de klarar sig, de besöker ju många barn under julhelgen. Det kan vara bra att tänka på för andra att också lämna lite till behövande oavsett om de kommer från Sverige, Rumänien eller Syrien.

Ett mer närliggande fenomen som är svårare att förstå är hastighetsbegränsningarna på Öland.
Jag noterade i ett annat inlägg att hastigheten i Kastlösa har sänkts från 50 km/h till 40 km/h.
 http://jecsdigitala.blogspot.se/2014/11/kastlosa.html
Nu passerade jag korsningen vid Almérs i Björnhovda. Det är det en korsning som är en av de mest trafikerade och olycksdrabbade på Öland. Där möts väg 136 söderut, med vägen mot Färjestaden och vägen mot Norra Möckleby/Gårdby. Dessutom ligger det en ICA-affär alldeles i korsningen. Här har man höjt hastighetsbegränsningen från 50 till 60 km/h!

En tänkbar förklaring är naturligtvis att man tänker att här har det varit så många olyckor, så om vi höjer farten så åker bilarna snabbare förbi och det hinner inte bli så många olyckor. Men då skulle man väl egentligen höja hastighetsgränsen ännu mer så blir det än färre olyckor. Det är ju inte så många olyckor på vägar där man får köra 110 km/h.
En annan förklaring kan också vara att ICA-handlaren i Degerhamn har gjort påtryckningar att höja farten förbi Almérs så att man inte hinner stanna där utan man fortsätter söderut till nästa livsmedelsaffär längs 136:an. Inom parentes är det bara 35 km dit och tar enligt Eniro 32 min.
Att det ligger en stor och nybyggd bilverkstad bara 500 m från korsningen är nog bara en slump. Även om stora bilverkstäder behöver många bilar att laga för klara sig. Fast den förklaringen bygger ju på att högre hastigheter i korsningar ger fler olyckor.

Det vackraste fenomenet var nog ändå frostblommorna på altanfönstren.


1 kommentar: