fredag 15 april 2022

Demonstrationer - Provokationer

 

 I går kunde vi läsa om att det var uppror i Linköping. Det betonades från polisen att det var en motdemonstration mot en tillståndsgiven allmän sammankomst. Polisen hade givit tillståndet i ett område där man vet att det bor många med en muslimsk tro. Manifestationen innebar också att man skulle bränna koranen. 

Dagen innan i Jönköping så hade den tillståndsgivna sammankomsten störts av ringande kyrkklockor. Efter en stund tystnade klockorna och den danske högerextremisten Paludan genomförde då sitt tal och brände ytterligare en koran. Prästen är polisanmäld för störande av ordningen. De här typen av sammankomster ska fortsätta i Rinkeby och Örebro. Polisen i de olika polisdistrikten ger tillstånd till detta. 

För att se hur politiken ser på det som händer har jag konstaterat att provokatörerna går fria, medan med rätta ligisterna som attackerar poliser och bränner bilar fördöms. Sverigedemokraterna uttalar sig dock mer kategoriskt. ”Frihetsberöva. Fängsla. Utvisa. Var helst Socialdemokraterna format samhället ska vi jämna det med marken”, twittrar Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen. Om han menar den polisanmälde prästen, den danske provokatören eller upprorsmakarna är svårt att avgöra. Den sista meningen är också mycket otäck att läsa.

Vi har också läst om demonstrationer för att rädda klimatet. Man har satt sig ner på en av infartsvägarna till Stockholm så att det bildats köer för bilpendlarna. Då rycker moderaternas rättspolitiske talesman ut och kräver att minimistraffet för sabotage höjs från 14 dagar till 1 års fängelse. 

Jag förstår inte hur vi i har hamnat i läget att högerextrema krafter ges så mycket utrymme. Det är några år sedan som man gav tillstånd till NMR att demonstrera i Göteborg. 2018 marscherade NMR till torget i Mörbylånga samtidigt som det var nationaldagsfirande där. Polisen var där för att se till att NMR kunde visa upp sig, de blev inte bortkörda trots att de inte hade tillstånd. Nu tillåter man en person som tidigare haft inreseförbud i Sverige på grund av sina aktiviteter att åka runt i det som polisen kallar utsatta områden för att provocera fram upplopp. Det är slående att när det finns statistik på att brotten minskar i Sverige måste vi hitta andra sätt så att det syns var brottsligheten finns. 

Vi har nu hamnat i läget att det är ok för riksdagsmän att uttrycka sig att hela samhället ska jämnas med marken. Det enda skälet till detta är att ett annat parti varit med och format det samhället.


4 kommentarer:

  1. Äntligen på G igen med kloka tankar Jan-Erik

    SvaraRadera
  2. Så sant. Tack för ditt engagemang. "Jämnas med marken" Det riktig otäcka är att en ledare kan säga så och nästan ingen tycker att det är häpnadsväckande.
    Helena S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du uppskattade vad jag skrev. Det är lättar att skriva mer då. Men som sagt riktigt otäcka uttalanden.

      Radera