onsdag 27 april 2022

Kritiskt granskande journalistik

 


Jag har ofta kunnat använda Ölandsbladet för att hitta lite udda frågor att skriva om. Det kan vara både stort och smått. Det senaste är att sagda lokaltidning har en helsida om en  person som har har gått med i ett politiskt parti. Det måste vara något speciellt eftersom en helsida används för detta.


Det är flera saker som gör artikeln märklig. Personen som gått med i ett parti har inte bott så länge på Öland. Ingången till artiklar brukar vara att någon som är väldigt känd på Öland och bott länge här, har gått med i ett parti. Då kanske det blir någon notis men oftast inte. Artikeln börjar med att presentera politikern som känd konstnär och debattör. Jag måste ha missat både hennes debatter och konstnärliga verksamhet. Vidare skriver Ölandsbladet att att hon nu tar steget fullt ut och kandiderar till kommunfullmäktige och riksdagen, för ett främlingsfientligt parti. Någon fakta kring partiet finns inte i anslutning till artikeln. Det verkar som att tidningen utgår från att läsarna känner till partiet som fick 0,3% av rösterna i förra valet. 


I artikeln konstateras bland annat att en miljon människor behöver förvisas från landet  för att rädda Sverige. Ölandsbladets enda följdfråga är hur man ska välja ut den miljon som ska lämna Sverige. Dessutom framförs många åsikter om invandring, religion och inkompatibla kulturer. 


Inom kommunpolitiken är det nej till vindkraft som är den viktigaste frågan. Svaret på energikrisen är enligt artikeln kärnkraft, då vindkraft är skrymmande. Var i kommunen kärnkraftverket ska placeras framgår inte. 


Ölandsbladet sprider den här typen av åsikter i tidningens redaktionella text och inte på debattsidan. Det gör det att jag måste fråga mig om vi kan lita på vad tidningen kommer att skriva i fortsättningen av valrörelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar