torsdag 30 januari 2014

Bibliotek

Dagen har inneburit en resa till Borgholm. Den ostliga vinden tillsammans med ett lätt snöfall har gjort att det bildas drivor på många ställen längs de öländska vägarna. Dessa uppträder framförallt där vinden och snön packas ihop vid radbyar, skogsridåer eller stenmurar längs vägen. Platser där vinden får fritt spelrum på båda sidor av vägen är det varken snö eller is på vägen. Än så länge består drivorna av lätt och kall snö varför det går att komma igenom dessa utan allt för stora problem.

Hemresan gjordes så tidigt att ett besök på Degerhamns biblioteket kunde göras utan att vi behövde lämna hunden ensam alltför länge. Jag tror att det är viktigare för landsbygdens överlevnad att biblioteken finns kvar på mindre orter. Offentligt finansierade kulturinstitutioner är enligt mig mycket viktigare än att det t.ex. finns  lokala bankkontor. Dessutom ger det signaler om vad vi tycker är viktigt, böcker eller pengar.

På biblioteken finns många sorters media, kunnig och intresserad personal. Man har fri tillgång till datorer och internet. Man kan inte gå in på banken och be att få låna datorn för att man har hittat en blogg, som denna, som man gärna vill läsa men det kan man göra på biblioteket.
Tillgången till information och kunskap är ju en förutsättning för vårt demokratiska samhälle. Dessa bibliotek generar sedan i sin tur ytterligare kulturella aktiviteter av olika slag.

Temperaturen just nu: -5 grader C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar