fredag 3 januari 2014

Vindkraft på Öland

I samband med en tur till Ottenby lund för en promenad med hunden så passerade vi ett antal vindkraftverk som ju är en del av södra Öland. Då kan man undra varför det blivit sådant ramaskri kring ytterligare sex vindkraftverk. 

Blir vi upprörda för att det är ett världsarv? Jag citerar från Mörbylånga kommun:
"Vårt världsarv är ett kulturarv. Här har människan nyttjat marken under flera tusen år och skapat ett unikt natur- och kulturlandskap som bär spår från olika tidsåldrar, sida vid sida med en levande modern jordbruksbygd." Länk: http://www.morbylanga.se/varldsarv

Jag citerar från världsarv i sverige:

"Södra Ölands odlingslandskap är ett levande kulturarv med radbyar, åkrar och betesmarker.

Södra Ölands odlingslandskap skrevs in på världsarvslistan år 2000.

Världsarvskommitténs motivering

Dagens landskap på Södra Öland är präglat av sin långa kulturhistoria samt av de geologiska och topografiska förhållandena. Landskapet är ett enastående exempel på hur människan utnyttjar öns mångformiga landskap på bästa möjliga sätt." Länk: http://worldheritagesweden.se/varldsarv-i-sverige/sodra-olands-odlingslandskap/


Det betyder ju att det ska vara ett levande kulturlandskap som ska påverkas av människan. Kan vi behålla industrin i vårt landskap med hjälp av vindkraft är vi ju nästan skyldiga att göra det för att behålla världsarvsstatusen. Vi lägger ju mycken kraft, energi och pengar på att hålla alla stubbkvarnar i skick, vilket ju är tveksamt ur världsarvsperspektiv. Vi ska vara ett levande kulturarv inget museum. 

Kan storleken, på vindkraftverken, vara ett problem? Då kanske vi ska slå i sär de storjordbruk som har skapats på södra öland och begränsa oss till den storlek som var naturlig tidigare, kanske max 15 kor. Stora fyrhjulsdrivna traktorer kan vi naturligtvis inte tillåta oss.

Dessutom är vindkraftverk en del i att minska användingen av fossil bränsle. De flesta seriösa forskare är överens om att vi måste minska koldioxidutsläppen för att jorden ska överleva på sikt. Kan vi göra det och uppfylla kraven på världsarv så gör vi något bra både för ölänningar och andra människor på vår jord.

1 kommentar: