måndag 23 juni 2014

Trafik genom Tjusby

Resan till arbetet i morse kantades av ett stort antal mattar och hussar som  rastade sina hundar längs östra vägen. Jag tror att det i de flesta fall var sommarhundar som egentligen är skattskrivna någon annanstans. Detta skedde i den värsta morgonrusningen längs vägen till Tjusby. Ni som till äventyrs inte vet var Tjusby ligger så ligger byn vid östra landsvägen och i höjd med Borgholm, på Öland. De flesta som åker norrut längs östra vägen svänger västerut vid Störlinge och kommer aldrig till Tjusby.
Det som gör Tjusby så speciellt är att det endast är i den byn som  hastighetsbegränsningen sänks under sommarlovet längs den östra vägen. Att hastighetsbegränsningen sänks vid den stora turistvägen från bron till Böda både förstår jag och tycker är bra även om jag som åretruntboende kan missa 70-märket vid Södvikskorset.

Eftersom jag åker bil till arbetet vet jag att just vid Tjusby är det som minst trafik både sommar och vinter. Den enda förklaringen till den förändrade hastighetsbegränsningen måste vara att man gjort två trafikmätningar en i juni då det var boule i Ölands Boulehall och en i oktober då det inte var en boulekväll. Vägverket räknade och kom fram till att trafiken är tio gånger större i juni än i oktober. Ölands Boulehall ligger i Tjusby och är väl värd ett besök både sommar och vinter oavsett hur fort ni får åka genom byn.
Det finns kanske en förklaring till och det skulle vara att någon inflytelserik person med dålig reaktionsförmåga flyttar in i byn under sommaren så att farten måste sänkas.

I trädgårdslandet går arbetet vidare. Den första nypotatisen är avsmakad till midsommarsillen. Kålen fortsätter att växa utan allt för stora angrepp av kålfjärilslarven (än så länge).
Här är svart-, grön- och brysselkål
Här har vi vit- och rödkål. Dessutom syns vitlök och purjolök. Purjolöken kan vara lite svår att se men den kommer sakta men säkert. Dessutom syns ett antal morotsplantor.

1 kommentar: