lördag 28 februari 2015

Cykelbro

Det är vårvarmt ute men lite dimmigt. Gräsmattan börjar fyllas av ljusblomma, snödroppar och vintergäck.
   

Vi öppnar porten mot alvaret

och följer vägen mot byns malmbebyggelse som ligger ute på alvaret.

Vi har då passerat kanalen. Från en av broarna ser man att ganska mycket vatten har runnit undan de senaste veckorna. För att vara i månadsskiftet februari-mars är det lågt vattenstånd i kanalen, men vackert är det.

På tal om broar så  kan man i media (Ölandsbladet) läsa att det behövs en ny bro till Öland. Jag trodde att man skulle ersätta den befintliga som verkar vara en övningsbro vid utbildning av broreparatörer eftersom man håller på och reparerar den hela tiden. Övningsbron kan ju vara kvar så kan man fortsätta att tex testa hur stora gupp man kan göra vid broskarvarna.
Men nej det skulle bli en cykelbro!

Citat från Ölandsbladet
"KLT-bussar och cykelfärjor räcker inte, Ölandsbron behöver en bro till.
– Jag nöjer mig inte med ”det går inte”, det måste provas, säger Ölands cykelgeneral Eddie Forsman och ser världens längsta cykelbro framför sig.
När Ölandsleden står klar 2018 väntas cykelturismen explodera.

Förutsatt att cyklisterna kan ta sig över vattenhindret Kalmarsund, vilket inte är möjligt via Ölandsbron. Den vägen är stängd för sadelryttarna."

Det här med cykelbro tycker jag är bra för annars är jag orolig för vad som ska hända. I de stora cykelländerna Holland, Belgien och Danmark har man redan börjat smörja kedjor och pumpa cykeldäck. Det gör man för att man vill komma till Öland och cykla på den fantastiska cykelleden. Här kan man se ett smakprov Cykelled Albrunna och här ett till Cykelled Penåsa.

På våren 2018 har horder av turistande cyklister tagit sig över både Stora och Lilla Bält korsat Öresund utan att använda färja eller buss. Hur det ska gå till vet jag inte men på något sätt går det. Det är i alla fall lättare att korsa dessa vatten än Kalmarsund. När dom kommer till Kalmar efter 50-100 mils cykling förstår man att det är klart att de vill ha en bro! Dom blir nog arga och säger säkert något som fanden galeme (förbannade skit) nu måste vi cykla hem och smita över Öresundsbron igen mitt i natten, för färja åker vi inte. Man kan ju också se risken med mängder besvikna turister i cykelbyxor drar runt och vandaliserar i Kalmar centrum.

Ett ännu värre scenario är att det ännu större cykellandet Kina får upp ögonen för cykelleden på Öland. De har korsat hela Asien, tagit sig igenom Mellanöstern, tagit sig upp till Haparanda och sedan ner till Kalmar, för färja åker vi inte. Vad dom säger när dom inte får åka på bron vet jag inte. Men kalmariter är ju vana att förhandla kinesiska projekt så kravallerna blir nog inte så allvarliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar