söndag 8 mars 2015

Cykelleden på Öland

I dag kunde vi njuta av en strålande marssol även om det blåste ganska kraftigt.

Vi passade också på att ta in lite grönsaker från trädgårdslandet till söndagsmiddagen. Det blev grönkål, jordärtskockor och purjolök.

I går var vi på utflykt till återvinningscentralen i Mörbylånga för att slänga diverse sopor. På vägen hem tog vi vägen som går från Mörbylånga kyrka till Kastlösa. Det är en trevlig och intressant väg som passar bra både för bilar och cyklar. Den börjar i kyrkbyn där man kan se de stora husen närmast kyrkan. Där bodde (bor) de mest välbärgade bönderna sedan minskar husens storlek ju längre bort från kyrkan man kommer. Dessutom så är uthusen i malmbebyggelsen väldigt små om de överhuvudtaget finns. Här bodde hantverkare och daglönare. När man passerat kyrkbyn och nästa by, Risinge, ser vägen ut så här.

Bilden ger en bra bild av trafikintensiteten och landskapet. Efter ca 6 km så dyker cykelleden, fyr till fyr, upp igen.

Helt plötsligt har man breddat vägen och satt upp skyltar och stolpar. Traifikintensiteten är fortfarande lika låg dessutom har de traktorer som eventuellt använder vägen svängt till höger innan cykelvägen. Cykelvägen är ca 400 m lång och slutar lika tvärt som den började. Som tur är finns det tre betongsvin som skyddar det träd som står i korsningen. Det kan ju vara tyska cykelturister som inte förstår att man inte får köra på träd på Öland. Mer troligt är att det är en insikt att har man försökt följa cykelleden kan man bli så förvirrad att man kör på närmsta träd efter 400 m på en välmarkerad cykelbana.

Men till slut så segrar ändå förnuftet. Vi fortsatte den trevliga och nästan bilfria vägen till Degerhamn som bland annat går genom Hammarby som är en radby. När vi kom till Degerhamn så hittade vi nästa bit av den nyanlagda cykelbanan alldeles bakom Brukshotellet. En cykelled där det är förbjudet att cykla, snacka om att Öland är unikt.

Dessutom är frågan om cykelbro redan klar. Vi har ju en bro över Kalmarsund som man inte får cykla på.
En cykelled som man inte får cykla på och en cykelbro som man inte heller får cykla på. Det drar turister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar