tisdag 24 mars 2015

Glada över Norra Möckleby

I helgen har en starur drabbat oss. Starur är gotländska för ett oväder som kommer efter att de första stararna anlänt. På öländska är det vipesnö man pratar om, dvs snö som faller efter tofsvipans ankomst. Vad vi än kallar helgens oväder kunde vi se några blåsippor bland fjolårslöven i Albrunna lund.

Efter ovädret har det varit två fina och soliga morgnar. Igår såg jag några kajor som ihärdigt och ilsket försökte köra bort en glada ifrån luftrummet över Norra Möckleby. Jag tror att de lyckades för i morse såg jag en (samma?) röd glada lugnt glida runt över fälten strax norr om Gårdby. Den nästan lyste i rött i morgonsolen och dessutom fanns det inga ilskna kråkfåglar i närheten så den verkade ha hittat en bra plats för morgonens jakt.
Vid Laxeby såg sedan dagens andra glada och dessutom en stor flock med tranor som flög in mot alvaret. Röda glador är relativt lätta känna igen på sina stora breda vingar och långa kluvna stjärt.

Förutom vackra fåglar kan man nu se stora områden som är alldeles blå av scilla.

Snöpinnarna kan väl snart tas bort även om de här vid Mellstaby lund är en bra markering för både scillan och stenvalvsbron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar