onsdag 17 juni 2015

Orkidéer och ängshök

Nu har midsommarvädret redan kommit till södra Öland. Det regnar och är kyligt ute. Man får vara glad åt att pumpaplantor och potatis och alla andra växter får rikligt med vatten. I potatislandet har vi de senaste dagarna sett både en harunge och en rapphöna. Rapphönan flög i väg när jag drog igång gräsklipparen i närheten annars trycker de stilla så länge som möjligt.

Igår tog jag en tur till Ottenby lund för att om möjligt se den vackra biätaren.

En av de bofasta(?) biätarna vid Ottenby. Foto: Magnus Hellström.

Jag hittade dock ingen men turen ner mot fyren är ändå som att åka i en safaripark. Man ser fårhjordar och man får stanna när en buffelhjord, eller om det var nötboskap, ska över vägen. Man ser flockar av dovhjortar och en och annan havsörn och på stenarna längs stranden ligger knubbsälar och solar sig.

Jag hittade dock fina exemplar av två orkidéer i utkanten av lunden. Dels den ljusa nattviolen

Dels Jungfru Marie nycklar

 På vägen hem mot byn passerade jag en åker där man lämnat ett ca 50 x 50 m av vallen oslagen. Det ser inte mycket för världen

 Men på denna yta har två ängshökspar gjort varit sitt bo där honorna ligger och ruvar och hanarna är ute och proviantera möss och sorkar. När hanen kommer med  maten så lyfter honan och maten överlämnas i luften och sedan går honan ner till boet igen och ger maten till ungarna. Hanen återvänder till jakten på smågnagare.
Det finns kanske ett tiotal lyckade häckningar på hela Öland av ängshöken. Dvs på bilden ovan finns 20% av de lyckade bosättningarna av ängshök. Många av dom har lyckats tack vare Gösta Fribergs insatser att spåra häckande ängshök och övertala lantbrukare att spara en del av vallen ( mot en viss ersättning från länstyrelsen).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar