tisdag 30 september 2014

Fågelsafari

Under helgen då den öländska skördefesten fortsatte genomförde vi en fågelsafari. Längs den östra vägen på ön finns 21 stycken konstverk/installationer utställda. Vid varje verk finns dessutom en kodbokstav. När man fått ihop alla 21 bokstäverna och skickar in resultatet kan man vinna fina priser. Tävlingen håller på till den 3 november så man kan fortfarande ta chansen att se nya platser och konstverk. Ett exempel från Gräsgård där barngrupper under ledning av Eva Matthis i sommar skapat denna fågel.

Jag upptäckte flera spännande konstnärer, hus och gravfält som jag inte lagt märke till tidigare trots att jag åker denna väg nästan dagligen. Vi hittade alla bokstäver och tror att de bildar namnet på en fågel med 21 bokstäver.

I Näsby hittade vi förutom en bokstav även ingången till Recycling amor.
När man gått igenom fågeln hittade man skulpturer och installationer gjort av plastskräp som är insamlat längs stränderna. Initiativ till den här utställningen har tagits av konstnären Adam Hedin. När man kom ut från fågeln kunde man gå in i en annan lada och se verk av Janis von Heyking. Han har målat väldigt spännande fågelbilder. Här är en flock tärnor.

Turen avslutades med kroppkakor i Stenåsa hembygdsgård. Längs snedtaken på västra respektive östra sidan i stora salen finns takmålningar. 

Den västra delen börjar i norr med jungfrun och slutar vid Långe Jan och många platser däremellan finns avbildade. Den Östra sidan börjar med Långe Erik i norr passerar Källa ödekyrka och sedan kommer man till Stenåsa. Det finns inget värt att avbilda mellan Källa och Stenåsa och framförallt inget söder om. Så om hembygdsföreningen får bestämma består östra sidan av en fyr, en ödekyrka och Stenåsa.

I skrivande stund nås bloggaren av en rapport från skolverket som visar att Åkerboskolan i Löttorp har det bästa betygsresultat av alla kommunala skolor i hela Kalmar län. Det finns mer på Öland än ödekyrkor och fyrar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar