söndag 7 september 2014

Segerstads kyrkogård

I helgen gjorde vi ett besök i Segerstad och JAGS-museet. Där ställde Sven-Bertil Svensson ut. Han kallar sin utställning "Mitt Öland som pågår under september som en del i "Från sensommar till Skördefest" på muséet. Utställningen är i samma lokal som Johan August Gustafssons träfigurer.

 Sven-Bertil har ett stämningsfullt måleri som speglar det öländska landskapet.

 När vi var i Segerstad besökte vi även "Solmålaren" Per Ekströms grav på Segerstads kyrkogård.

Han var en de stora landskapsmålarna. Han hade ateljéer i Stockholm och Segerstad, bodde flera år i Frankrike och vann flera utmärkelser. Han var även förebild till en av romanfigurerna i Strindbergs "Röda rummet". Förutom Per Ekströms grav hittade jag den här annorlunda men tankeväckande gravstenen.
Den var placerade alldeles vid kyrkogårdsmuren så den var kanske lite för speciell för att placeras mer centralt.
I det andra hörnet fanns vad som verkade vara en "gravstenskyrkogård". Stenarna stod uppställda mot muren i det nordöstra hörnet av kyrkogården.
Ja det måste ju finnas någon plats för stenarna när det inte finns ättlingar som sköter graven eller att församlingen inte heller kan fortsätta skötseln. Eller är det något annat som jag inte förstår.

Som avslutning besöktes Segerstad malms torg där Solmålaren bodde.

Tyvärr sköts konstnärens öländska hem inte alls utan håller på att förfalla. Men så här ser huset ut sett från torgets brunn. Då ser man inte den helt igenvuxna trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar