onsdag 9 oktober 2013

Kemipriset

Fåglarna visade sig inte så mycket idag. Men ett femtontal tranor som flyger i rad på ca 10 meters höjd och svänger runt så de får motvind vid landningen är alltid något att skåda på och efter.


Dagens Nobelpris gick till tre amerikanska pojkar som tyckte (tycker) att det är roligare med datorer än flörtkulor. De hade konstruerat dataprogram som var bättre vid förståelsen av den organiska kemin. Jag kommer ändå att sakna de svarta kolatomerna, de röda syreatomerna, och de vita väteatomerna.  Man ska ju använda många sinnen vid inlärning. Så försvinner känselsinnet minskar i någon mån inlärningseffekten. Det positiva är naturligtvis att fritidshem kan få en stor förstärkning av  pedagogiskt lekmaterial från många kemiinstitutioner.

Regeringens skolpolitik som ju bygger på att skolan är till för lärarna inte för eleverna, går mer och mer ut över de elever som har det svårt. För att minska byråkratin ska eleverna inte få allsidig bedömning om de behöver extra stöd enligt ett förslag från utbildningsdepartementet. Åtgärdsprogram ska utarbetas endast om föräldrarna kräver det. Det ligger helt i linje med att få göra RUT-avdrag för läxhjälp. Enligt forskningen ger läxor positiv effekt för äldre elever som är duktiga men en tydlig negativ effekt på yngre elever som har det svårt i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar