lördag 19 oktober 2013

Öländska resor

En ledig dag innebär kroppsarbete i form av trädgårdsarbete. Sparrisen klipptes ner och lades i en särskild hög för sig. Jordärtskockor skördades och även ett vitkålshuvud även om mycket fick skäras bort. Vitkålen tillsammans med lingon smakade utsökt till levergrytan.
I samband fräsningen efter den sista potatisupptagningen kom det fram en sten som var svår att få bort. Efter visst grävande och försök att med spett att få bort stenen såg det ut så här.

Efter mycket arbete med spett och spade hade jag fått upp stenen ur gropen och rest den på högkant. Arbetet inspekterades i första hand av en rödhake som naturligtvis undrade vad jag höll på med.


Efter renspolning och studium av stenens yta kunde jag konstatera att någon runsten är det nog inte. Men om man tittar närmare kan man se en karta över vägarna som ju gick och i några fall fortfarande går över alvaret.

 
Om min tes är korrekt så var vår by tidigare en knutpunkt för trafiken över alvaret i öst-västlig riktning och kanske även nord-sydlig. En enkät om hur man underlättar resandet vore kanske på sin plats.

På fågelfronten kan man konstatera att i vårt plommonträd samsas talgoxar, kungsfåglar och koltrastar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar