söndag 13 april 2014

Sandby borg

Till helgens begivenheter hörde ett besök vid Sandby borg på den östra sida av Öland. Förra sommaren gjordes utgrävningar i borgen som ligger alldeles vid stranden. Av utgrävningarna syns inte så längre men lite spår i grästorven kan man se.
 Muren är fortfarande imponerande och är som kraftigast mot väster
och en dansk-svensk gårdshund vaktar på muren

Enligt vad arkeologerna hittills har kommit fram till var det en attack från öns centrala delar som ödelade borgen och samhället i och runt omkring. Det var alltså ett hot som inte kom över havet från något annat land där man inte visste hur man skulle bete sig. Det var ett inhemskt illdåd och även om det var ett överraskande anfall kom det från det håll där vallen var som störst. Borgens innevånare visste varifrån hotet kunde komma. Det finns uppenbara likheter med dagens samhälle. Det från vår historia vi lär oss om dagen och framtiden.
Jag hoppas att utgrävningarna fortsätter även denna sommar.

Inför våren har ytterligare ett bi-batteri satts upp för att solitärbin som är viktiga för pollineringen ska ha ett bra ställe att lägga sina ägg. En solig vägg är en lämplig plats och varje bi får ett rum en diameter på 6-10 mm och ett djup på ca 10 cm.

 Förra veckan skördade vi jordärtskockor och nu är sparrisen på väg upp. 

Dessutom finns fin både gräslök och persilja. Det syns inte på bilden men det är både slät- och krusbladig persilja.

Som avslutning kan jag visa hur julrosorna också trivs. De konkurrerar med gråsparvar, bofinkar, grönfinkar, pilfinkar och ett par ringduvor på innergården runt vår trappa. Ibland dyker även en järnsparv och bergfink upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar