fredag 18 juli 2014

Att rädda ängshökar

I dag så är det två personer vars insatser jag vill framhålla.
Den ene är byns ornitolog, Gösta Friberg, som genom ett idogt arbete lyckats rädda ett antal ängshöksungar. Ängshöken är ju en öländsk karaktärsfågel som är riskzonen att försvinna.
Den andre är den person som klipper vegetationen på vägrenen på östra vägen. Föraren av den gula traktorn har det den goda smaken att inte klippa vägrenen helt och hållet utan lämnar bitar oklippt så att blommorna kan gå i frö.
I båda fallen är det ett arbete för att öka mångfalden på ön både vad gäller fauna och flora.

För att rädda ängshökar så innebär det att identifiera var i en flera hektar stor kornåker änghöksboet är beläget. Det gör man genom att studera var honan går ner för att lämna mat till ungarna. När det är klart måste man komma överens med bonden att lämna en bit av kornet kvar där man tror boet finns. Igår vistades Gösta 18 timmar vid detta fält vid Solberga i samband med tröskningen för att rädda de två bon som fanns(finns) här.
Som läget ser ut just nu klarade sig fyra ungar från den här tröskning. Dessutom skrämdes två rådjurskid iväg innan skördetröskan kom.
Idag när jag kom hem från cykelturen till Ottenby och hade noterat de delvis prunkande vägrenarna satt Gösta och identifierade ängshöksboet i byns närmaste kornåker. I morgon kommer tröskan till den åkern och vi hoppas att ungarna klarar sig även här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar