lördag 5 juli 2014

Besök hos Nils Dacke

I går gjorde vi en kortare semesterresa. Vi var på Småland  och besökte några olika ställen där vi trodde det fanns loppisar. Det fanns ganska många men vi gjorde inga fynd. Det var ändå slående hur de olika orterna i Småland verkar finnas kvar och att det finns både människor och arbete i de olika tätorterna. Även om det var svårt att hitta centrumet i Emmaboda trots att vi följde skyltarna, men jag tror att det finns.
I Vissefjärda som är Nils Dackes hemtrakt parkerade vi vid en mycket praktfull kyrka som låg väldigt vackert vid en småländsk sjö.

Alldeles bredvid kyrkan finns också en minnessten över Nils Dacke. Hade han inte gått med på en fredsuppgörelse med Gutav Vasa hösten 1542 då han besegrat Vasas tyska legoknektar i Kisa, södra Östergötland, hade nog den svenska historien sett annorlunda ut.
På en något ranglig flytbro gick vi över Lyckebyån som skymtar bakom stenen till Hembygdsgården. Tidigare var det en ordentlig stenvalvsbro över ån. Där åtnjöt vi bland annat goda våfflor och drack en god kopp kaffe. Jag hittade också en äldre engelsk kusin, som hette BMB, till min tvåhjulstraktor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar